Thursday, October 14, 2010

Ilmu dan Da'I

Assalamualikum wbt.

Seawal terbit mentari pagi ini, jemari saya ligat menyelongkar fail-fail lama dalam komputer riba. Alhamdulillah, terjumpa saki baki penulisan saya ketika zaman kanak-kanak rebina dulu-dulu. Zaman baru nak kenal dunia. Dengan harapan tidak tersadai basi dalam folder, saya semadikan di sini. Moga kalian yang sudi bertamu, beroleh cebisan yang bermanfaat.

Seingat saya, penulisan ini ketika saya mencecah usia 18 tahun. Produk segar dari bangku alam persekolahan. Transisi ke horizon mahasiswa. Barangkali kalian akan menemui banyak kecacatan. Mohon untuk dibetulkan haluan-haluan yang salah dalam penulisan ini. Mohon dibaiki apa yang cela, diintropeksi apa yang sumbing. Moga ada nilaian di sisi Allah SWT kelak.

.........................................................................................

Di kesempatan yang sedikit ini, insyaallah ana ingin berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang moga-moga dapat menjadi intisari perjuangan dan insyaallah juga menjadi peringatan bersama. Kandungan yang serba dhoif ini mungkin juga atas kesinambungan perolehan titipan ilmu yang kita peroleh ketika daurah ilmi yang lalu. Di sini ana tertarik untuk berkongsi dan barangkali memanjangkan diskusi pada daurah tempoh hari bersama kalian berkenaan Ilmu dan Da'i.

Persoalan yang seringkali menujah pemikiran kerdil ini adalah: Cemerlangkah langkahku sebagai seorang Da'i? mungkin pada dasarnya masih terlalu muda dan mentah pengalaman dan pengetahuan yang ada dalam medan ini. Dan sebetulnya masih belum ampuh diri ini untuk memegang karisma seorang da'i. Maka,pencarian perlu diteruskan dan pastinya pencarian ini tidak pernah berakhir. Persiapan-persiapan yang benar-benar rapi perlu kita sama-sama lampiri.

Yang pasti, tanpa benih yang berkualiti mana mungkin mampu membuahkan hasil yang berkualiti. Oleh itu, benih-benih itu perlu dicambah dengan keperluan-keperluan yang benar-benar menepati piawaian-piawaian yang mampu menempa dan menempuh sebarang keadaan jua tatkala melempiaskan pucuknya di muka bumi kelak. Dalam konteks kita sebagai manusia normal yang kepingin mendapat tempat termulia disisiNya dengan menobatkan diri sebagai seorang da'I maka, tidak dapat tidak persiapan yang terutama ialah menjadikan Ilmu sebagai nakhoda utama penggerak bedar pelayaran di samudera perjuangan.

Menyorot pandangan Dr. Yusof Al-Qardhowi dalam kitab beliau, Kritik dan Saran Untuk Para Da'I yang menyarankan bahawa antara persiapan penting seorang da'I ialah persiapan dari sudut pemilikan ilmu dan pengetahuan. Beliau menegaskan antara persiapan ilmu dan pengetahuan yang harus dimiliki dan disajikan kepada para da'i meliputi beberapa cabang. Antara cabang-cabang berikut ialah:

- Ilmu pengetahuan Islam
- Pengetahuan Sejarah
- Pengetahuan Bahasa dan Kesusasteraan
- Pengetahuan Kemanusiaan
- Pengetahuan Ilmiah dan
- Pengetahuan Kenyataan-Kenyataan/ semasa (Fenomenologi)

Jika didasarkan pada kenyataan-kenyataan beliau maka, dapat ditafsirkan di sini bahawa sebagai seorang da'I bidang pengetahuan dan penguasaan ilminya haruslah bersifat universal dan fleksibel. Mengapa di sini, ditekankan penguasaan ilmu seorang da'I bukan dalam ruang lingkup ilmu-ilmu Islam sahaja bahkan ilmu-ilmu lain seperti pengetahuan sejarah misalnya turut melangit hendaknya dalam kedudukan ilmu-ilmu para da'i? jika dilihat dari sudut penguasaan ilmu sejarah; hal ini adalah disebabkan sejarah merupakan antara guru yang begitu setia dan tidak pernah menipu muridnya. Buktinya, sejarah adalah masa lampau. Masa lampau adalah pengalaman. Dan pengalaman adalah antara sumber ilmu dan pengajaran ; pastinya hal ini akan dilalui oleh setiap insan. Kalam Suci Al-Qur'an sendiri memiliki ribuan catatan sejarah yang menuntut kita sebagai muslim yang mengimani Al-Qur'an sebagai sumber wahyu, untuk kita mencicip pengajaran dan teladan daripadanya.

" dan sungguh, kami telah menurunkan kepada kamu ayat-ayat yang memberi penjelasan, dan contoh dari orang-orang yang terdahulu sebelum kamu dan sebagai pelajaran bagi orang-orang yang bertaqwa" (Annur:34)

Perjuangan seorang da'I juga pastinya tidak lari daripada bercampur gaul dengan manusia yang berbilang ragam. Maka, kukuhlah alasan untuk seorang da'I untuk terjun ke dalam lembah masyarakat dengan membawa daya pemikiran dan gaya pergaulan yang benar-benar mampu menambat hati para mad'u dan hakikatnya pembawaan karisma seorang da'I dalam reality masyarakat dewasa kini perlu diperkasa dengan penguasaan ilmu dan kemahiran yang pelbagai. Tuntasnya, da'I yang kreatif dan kritis dilahirkan atas tunas-tunas ilmu dan aplikasi yang membentuk uslub(cara) dan maudhu' yang dapat disampaikan secara berkesan kepada mad'u tanpa tercicir walau sezarah pun kandungan kesyumulan Islam. Jadi, tidak hairanlah jika Dr. Yusof Qordhawi menggariskan ilmu-ilmu yang telah disebutkan di atas harus tersenarai dalam koleksi dalam gedung-gedung ilmu para da'i.

Menyebut tentang uslub atau kaedah-kaedah penyampaian dakwah, perlu untuk diingatkan pada diri kita bahawa adalah menjadi kewajipan kita untuk memahami prinsip-prinsip yang bertepatan dengan uslub dakwah yang sebenar agar tidak tempang langkah kita kelak dalam menyampaikan kebenaran Islam. Dr. Ali Mahmud dalam bukunya Tarbiyah Dzatiyah telah memberi landasan kaedah dakwah yang ana kira cukup relevan untuk dipraktikkan. Kaedah-kaedah tersebut ialah :

- Qudwah qabla Da'wah : teladan sebelum dakwah
- Ta'liful qulub qabla ta'rif : tautan hati sebelum memperkenalkan
- Ta'rif qabla taklif : memperkenalkan sebelum membebankan
- Taysir la ta'sir : memudahkan bukan menyusahkan
- Tadarruj fi takalif : berperingkat dalam memberi bebanan@tugasan
- Usul qabla furu' : Prinsip sebelum cabang
- Targhib qabla tarhib : khabar gembira sebelum peringatan
- Tafhim la at-talqin :memberi kefahaman bukan sekadar menyampaikan
- Tarbiyah la at-ta'riyah : mendidik bukan membela
- Tilmiz al-imam la tilmiz al-kitab : berguru dengan imam@guru bukan berguru dengan buku.

Seandainya semua saf da'I itu benar-benar memahami, arif serta mempraktikkan kaedah-kaedah ini, pastinya matlamat dan pergerakannya lebih padu dan terarah ke destinasi sebenar seorang pejuang di medan dakwah, insyaallah.

Berbalik kepada persoalan ilmu dan da'I, Dr.Yusuf Qordhawi turut mengatakan:
" Seorang da'I itu pada hakikatnya adalah pemberi. Dia perlu kaya dengan ilmu dan pengetahuan"

Benarlah yang dikatakan ; orang yang tidak memiliki apa-apa, tidak mampu memberi apa-apa.

Di sini ingin juga ana berkongsi bersama kalian kata-kata seorang ilmuan agung masa kini. Syed Muhammad Naquib Al-Attas dalam kenyataan lisan beliau yang dirakamkan menjadi sebuah buku: Risalah Untuk Kaum Muslimin (terbitan ISTAC) mengatakan:

" ilmu itu merupakan peringatan, gambaran akal, renungan, pandangan batin. Ilmu adalah suatu sifat yang menghapuskan kejahilan, shak dan dugaan. Ilmu itu kenyataan sesuatu dari pihak dirinya sendiri. Ilmu itu cahaya yang diletakkan oleh Allah SWT dalam kalbu.."
(ruj: perenggan 17: m/s : 52)

Persoalan penguasaan ilmu sememangnya telah acap kali kita dengari. Cumanya, bagaimana kita memanipulasikan cara mendapatkannya serta menzahirkannya dalam bentuk amalan sehari-hari. Di sinilah di ukur sejauh mana kebijaksanaan kita menguasai keadaan dengan secarik bekalan ilmu yang dimiliki. Sesungguhnya, dalam mengorak langkah sebagai pejuang, pastinya kadangkala tersadung dan adakalanya juga rebah tersungkur ke bumi. Tatkala itu, hanya ilmu yang didasari iman dan taqwa padaNya mampu menyuntik semula kekuatan dan membakar semangat untuk kembali segar dan tegar menyambung larian perjuangan yang tiada penghujungnya.

Oleh itu, ayuh kita renung sejenak dan layarkan kembali kisah perjuangan para mujahidin terdahulu untuk diamati. Bandingkan langkah mereka dan langkah kita. Tilik semula onak dan badai perjuangan mereka dan perjuangan kita. Berapa jauh pengorbanan yang dilakukan mereka berbanding kita. Sedalam mana jurang kepahitan dan keperitan antara mereka dan kita. Dan akhirnya singkap semula sumbangan dan peranan mereka berbanding kita. Sedarkah kita bahawa terlalu kerdil dan kecil perjuangan kita dibandingkan mereka??? Ayuh! Kita renung dan muhasabah kembali siapa kita. Lontarkan kembali persoalan-persoalan ini pada diri kita. Sudah cukupkah persiapan kita? Ikhlaskah nawaitu kita? Ke manakah arah tuju kita? Kukuhkah pengharapan kita padaNYA? Adakah kita benar-benar seorang pendokong panji-panji Islam?

Dan di sini juga, persoalan yang dilontarkan di awal persada bicara dikemukan semula untuk menuntut bicara jawapan. Cemerlangkah langkahku sebagai seorang da'i?? jangan dibiar persoalan ini hanya tersadai sepi, ketuklah benakmu, berkomentarlah dengan imanmu, tuntutlah jawapan dari sukmamu, dan pancarkan segalanya pada tingkah dan amalmu. Moga segalanya benar bersama iringan panduan dan pimpinan Yang Esa, insyaallah.

Ana menutup tabir kalam ana pada kali ini, dengan meninggalkan kalian secalit bicara daripada Hassan Al-Basri untuk renungan bersama, insyaallah.

"di antara ciri-ciri seorang muslim itu adalah kuat dalam memegang agama, selalu melakukan kewajiban dengan baik meskipun diberi keringanan oleh agama, memiliki iman yang kuat, santun, lemah lembut, memberi dalam kebenaran, berhemat sekalipun mampu, bersabar dalam situasi sulit, tidak terkalah oleh marah, tidak tertumpas oleh hawa nafsu, akan memberi maaf andainya teraniaya dan memaafkan orang yang berbuat salah kerana kebodohannya. Ia akan berusaha mencapai semuanya, sehingga orang yang melihatnya akan berada dalam kebahagiaannya" ~ Hassan Al-Basri

Moga-moga kita beroleh secebis manfaat daripadanya. Seandainya punya sebarang kelemahan pada penulisan kali ini, ana menyusun jari memohon seribu kemaafan. Teguran dan ajaran daripada kalian amat diharapkan. Insyaallah dapat dijadikan panduan dan pembaikan pada masa hadapan, insyaallah. Wallahua'alam.

Hingga ketemu lagi pada ruangan masa yang lain. Salam'alaik.

Liqa' 3 in 1 APIS
18/9/2008

No comments: