Tuesday, December 21, 2010

Barakah Muharram Buat Warga PERUBATAN

Assalamualaikum wbt

Dingin Muharram kali ini benar-benar membawa seribu makna buat saya secara peribadinya. Menyaksikan semarak dan kobar semangat dan kesungguhan teman-teman dagang di negara pasir ini, sungguh mengujakan saya.

Teruja untuk terus hidup subur dalam komuniti yang cukup unik ini. Teruja untuk terus berperit jerih mempertahankan keharmonian dan kesatuan ikatan persaudaraan di bumi yang begitu jauh dari tanah air.

sedutan perbahasan usul MTK Pertama tempoh hari lalu

Rupanya percaturan Allah SWT itu begitu baik sekali. Bumi barakah ini rupanya memang tidak pernah sunyi dari catatan-catatan keajaiban ketentuan Ilahi. Penampilan sahabat-sahabat perjuangan di MTK tempoh hari adalah simbolik kematangan komuniti PERUBATAN dalam mendepani arus pertumbuhan PERUBATAN. Saya percaya, keberkatan syura seluruh ahli PERUBATAN di Kaherah tempoh hari bakal menjanjikan percaturan perjalanan PERUBATAN dan ahlinya ke arah yang lebih dinamik dan holistik, Insyaallah. Nantikan bagaimana pula SYURA UTAMA PERUBATAN pada Mesyuarat Agung Tahunan PERUBATAN pada Februari ini. Moga-moga pertemuan mega ini meledakkan lagi kemaraan ahli untuk membentuk identiti komuniti mahasiswa sains kesihatan Ardil Kinanah yang penuh wibawa. Amin, Ya rabbal Alamin.


Al-Azhar dan PERUBATAN

Walaupun usia ahli PERUBATAN di Al-Azhar, yang hanya baru setahun jagung rata-ratanya, namun kesedaran dan kematangan mereka terhadap tanggungjawab yang begitu besar yang perlu dipikul selaku nakhoda ummah berjaya meletakkan mereka sebaris dengan ahli PERUBATAN yang lain yang saya kira lebih matang usianya dalam PERUBATAN. Syabas dan tahniah untuk kalian!!

Meyakini potensi dan kemampuan kalian, saya meletakkan sandaran saya sepenuhnya pada tuhan agar dijuruskan hati kalian untuk terus mengisi lompong-lompong ruang peranan dan peluang dalam komunit PERUBATAN khususnya dan mahasiswa Mesir amnya.

Sinar-sinar bintang dari Bumi Al-Azhar

Sambutlah seruannya Allah SWT dalam kalam sucinya:

" dan kami menjadikan mereka itu pemimpin-pemimpin yang memberi petunjuk dengan perintah Kami, dan Kami mewahyukan kepada mereka agar berbuat kebaikan, melaksanakan solat dan menunaikan zakat dan hanya kepada Kami mereka sembah."
Al-anbiya':73

Tidak dapat tidak, kitalah yang disebutkan Allah SWT itu. Kecil atau besar, tinggi atau rendah, biasa atau luar biasa, semuanya punya peranan yang tersendiri. Sesungguhnya, kebijaksanaan kalian meletakkan kalian di posisi yang betul dalam masyarakat pasti membuahkan kemanisan buat diri kalian. Manisnya menjadi wasilah kemudahan dan kesenangan pada masyarakat di sekeliling kita. Indahnya mendapat didikan secara terus daripada Allah SWT melalui ketentuan-ketentuan serta kejadian di sepanjnag perjalanan menempuh kehidupan bermasyarakat. Terkenang kalimah Syed Naquib Al-Attas:

" Wisdom is know how to deals with things and know to put it at the proper place."

Percayalah, jika kebijaksanaan kalian dimanfaatkan sebaiknya, dinobatkan haknya maka kalian itulah yang bergelar Sang Ulul Albab yang disebut-sebut kemegahannya dalam Al-Quran, Kitab Al-Aziz.

Moga-moga barakah bulan mulia ini menyemarakkan kesatuan kita, membugar keimanan kita. KepadaNyalah juga disandarkan segala pengharapan.

"Dan DIA (Allah SWT) yang mempersatukan hati mereka (orang yang beriman) walaupun kamu menginfakkan semua kekayaan yang berada di bumi =, nescaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sungguh, Dia Maha Perkasa, Maha bijaksana." 8:63

Saya membataskan sementara kalam buat ketika ini. Moga-moga sedikit kudrat yang diletakkan ini mampu menuai secebis redha Nya. Insyaallah.

Jangan lupa, untuk kalian ahli komunit PERUBATAN Kaherah untuk sama-sama melangsaikan amanah anda pada 24 Disember 2010 ini!

Sekian, salam tangguh. Wallahu'alam
2 comments:

NUR WASILAH said...

salam ziarah hani :)

qubnani said...

wasilah,

terharu, setiausaha peribadi saya begitu setia bersama.

thanks my dear, s/u peribadi merangkap teman sejati!!

Allahuyubarikfik~