Friday, May 25, 2012

Senandung Burung Pungguk

::..bismillahirrahmanirrahim

Suram menatap ruangan maya ini. Moga-moga ini bukan petanda sudah lelah meneroka keluasan jambatan ke negeri abadi sana.

Terpana mendengar kalam Syeikh Yusry rahimullah di bustan Al-azhar tadi. Benar, mengaku azhari mudah sekali, tapi bukan semudah memikul beban amanah.Saban masa melihat naik turun suhu perubahan tanah air, menatap sedu tawa rakyat di sana, menarik-menarik minda menyelak catatan tua.

Di sebalik jatuh bangun masyarakat madani itu, bukankah padanya ada sosok tubuh yang bergelar Ulul Amri? Yang mampu mengorak langkah setiap pasang kaki yang terjejak di bumi, tidak menyimpang dari fitrah bertuhan? Namun, sejauh mana kejernihan hati, kegagahan kudrat, ketajaman akal mampu meniti titian ketaatan, memberi janji setia pada ulul amri selepas Kekasih Agungnya, Rasulullah SAW?

Terkenang nostalgia dia insan yang biasa, tapi luar biasa penangannya pada erti pengabdian dan cita-cita. Tanpa disedari sepurnama lagi, genaplah sedekad kembalinya beliau menemui Al-Khaliq.

Cita-citanya melihat bulan terus mengambang. Harapannya, tempias nur purnama itu menepis az-zulumat.Walau ada yang menangguk di air keruh. Tapi keikhlasannya jauh tembus ke arash. Rupanya, hati-hati sang insan begitu terpaut pada qudwahnya. Dialah Al-Marhum Ustaz Fadzil Nor. Lahir dari tanah barakah Darul Aman. Yang kian hari kian aman dengan suluhan bulan. Walau ada pahit yang sesekali perlu ditelan. Moga-moga masih ada pewaris Ulul Amri sepertinya, mentadbir kegoyahan tamadun madani. Membawa kembali ke mercu Baldatun Toyyibatun.

Mungkin pungguk rindukan kekasihnya sang rembulan. Sayalah pungguk yang rindukan bulan. Rembulan yang sentiasa ada hawa keamanan. Rembulan yang isinya ada pimpinan qudwah uswah hasanah warisan Rasulullah SAW.

Sabarlah menghadapi tekanan, yang cuba menggagalkan sang bulan terus mengambang. Sabarlah pungguk menantikan rembulan singgah di mana-mana langit tuhan! Sabarlah pungguk!


 No comments: