Monday, January 2, 2012

An-Nisa' As-Syifa'

Bismillahirrahmanirrahim.

Menyusuri pesisir rahsia Ilmu Allah SWT, menuntut untuk kita benar-benar memahami susur galur amanah ilmu itu dipasak di bumi.Jika tidak, si mubtadi pasti jauh tersasar atau lebih lebih parah lagi mendabik dada megah dengan kemampuan menguasai bidang ilmu itu kononnya atas kemampuan kudratnya sendiri.

Ayuh, selongkarlah sejarah. Kamu pasti takjub dengan indahnya aturan Allah pada setiap rinci IlmuNya yang diturunkan ke bumi. Titipan ini berhasrat mengabadikan catatan ketentuan tuhan atas insan pelengkap si Adam dalam mendasari bidang perubatan seawal kurun pertama Islam.

Nasibah Binti Ka'ab Al-Anshariyah ternyata antara wanita yang mempelopori bidang Perubatan. Beliau merupakan antara wanita yang begitu setia menganggotai pasukan ketenteraan di zaman Rasulullah SAW.

Dari Hafsah bin Sirin dari Ummu Athiyah,Nasibah Binti Ka'ab Al-Anshariyah berkata: Sesungguhnya aku ikut berperang bersama Rasulullah SAW sebanyak tujuh kali. Aku berada di barisan belakang kaum lelaki, menyediakan makanan untuk mereka, merawat mereka yang sakit dan mengubati mereka yang terluka.

Dari Muhammad Bin Ishaq berkata: Dua orang perempuan telah memberi bai'ah kepada Rasulullah SAW di Aqobah. Salah seorang daripada mereka adalah Nasibah Binti Kaab. Lalu ia ikut berperang bersama Rasulullah SAW dalam peperangan Uhud.

Nasibah bin Ka'ab begitu setia berdiri di belakang kaum muslimin dalam memainkan peranannya sebagai pasukan perawat tentera sehingga beliau turut menerima 12 bekas luka serta tusukan tombak di leher belaiu. Setelah kewafatan Rasulullah SAW, beliau turut serta dalam peperangan menentang kaum murtadin.

Seorang lagi tokoh kedoktoran pada zaman Rasulullah SAW ialah Rufaidah Al-Anshariyah Al-Aslamiyah. Beliau memiliki ruangan khas di masjid yang dibuka bagi tujuan rawatan untuk mereka yang tercedera di medan perang. Dalam kitab Al-Adab Al-Mufrad, Imam Al-Bukhari menukilkan " ketika Saad mengalami luka di perang Khandaq, maka diperintahkan: pindahkanlah ia di tempat perempuan yang bernama Rufaidah. Beliau adalah perempuan yang mengubati orang-orang yang terluka. Apabila Rasulullah SAW melewati Saad di ruangan tersebut pada waktu pagi atau petang, pasti Rasulullah SAW akan bertanya khabar Saad."

Beruntunglang menjadi mereka yang mengikut jejak-jejak wanita mulia ini. Frasarana dan kajian yang lebih meluas dewasa kini dalam bidang perubatan seharusnya dimanfaatkan sepenuhnya oleh para penuntut di bidang ini. Semarakkan semangat dan kesungguhan mendalami bidang ini, tanpa disapihkan nilai-nilai sunnah yang menyulam keindahan ilmu itu sendiri.

Wallahulam

ruj: Annisa' Adda'iyat , Taufiq Yusuf Al-Wa'ie

No comments: