Sunday, December 19, 2010

Apa Lagi Saham Kita?

Assalamualikum wbt

Salam bertamu. Bahang Pilihanraya PERUBATAN 2010 nampaknya sedikit sebanyak meninggikan suhu musim dingin di Ardil Kinanah ini =).

Selaku menjadi kudrat yang pernah menelusuri serba sedikit perjalanan hidupnya PERUBATAN, saya merasakan pemilihan barisan kepimpinan PERUBATAN kali ini seolah-seolah diberi nafas baru dengan sistem pilihnaraya baru yang diperkenalkan oleh JPP PERUBATAN sesi kali ini.

Saya kira ini adalah satu percubaan berani pihak JPP memandangkan sistem ini adalah julung-julung kalinya diwujudkan sepanjang penubuhan PERUBATAN. Sistem baru ini dilihat sebagai inisiatif yang terbaik dalam menyediakan medium pemilihan barisan kepimpinan PERUBATAN ke arah yang lebih telus di samping membuka seluas-luas ruang untuk menampilkan pucuk pimpinan yang benar-benar bersedia untuk menerajui PERUBATAN kelak. Yang lebih utama adalah kepercayaan yang diberikan oleh seluruh ahli PERUBATAN terhadap kredibiliti JPP sebagai badan bebas yang bertindak mengendalikan sepenuhnya pemilihan AJKT pada kali ini melalui sistem pemilihan yang menjurus kepada realiti pemilihan kepimpinan sebagaimana yang sedang berlaku di negara kita kini. Tahniah dan Syabas untuk kalian!

Dahsyat!! Inilah ucapan yang mampu saya nyatakan melihat kepada perkembangan sahabat-sahabat saya di bumi Al-azhar. Kehadiran 89 orang perwakilan ke Mesyuarat Tahunan Kaherah (MTK) kali ini membukti ahli-ahli PERUBATAN di Azhar bukan lagi 'orang-orang' yang hanya kaku dan sepi memandang dan dipandang masyarakat PERUBATAN ke atas kewujudan mereka. Ya! sekaligus menolak semua hujah dan suara-suara sumbang yang menunding jari pada sikap mahasiswa PERUBATAN di azhar yang tidak ambil pusing akan peranan mereka dalam PERUBATAN. Nah! kalian saksikan sendiri! Biarpun ketidakseimbangan di Al-azhar melalui kewujudan generasi G2G yang hanya berapa kerat, dengan kebanjiran ratusan mahasiswa berstatus MOU yang pelbagai latar belakang, namun, hal ini bukanlah dilihat sebagai ancaman kepada komuniti PERUBATAN bahkan masyarakat PERUBATAN Al-Azhar inilah antara komuniti masyarakat yang cukup unik saya kira. Pastinya sinergi kepelbagaian latar belakang masyrakat ini bakal menjanjikan harapan yang lebih cerah untuk PERUBATAN. Percayalah! bintang-bintang di Al-Azhar akan menjadi barisan hadapan dalam menerajui PERUBATAN kelak!

Cubaan BERANI, Impian yang TINGGI

Saya kira, penyertaan 2 orang calon PEREMPUAN dari Al-Azhar iaitu Saudari Nihal Mat Tirmizi dan Saudari Aini Afifah dan 3 lagi calon LELAKI iaitu Saudara Azizul Hakim, Saudara Helmi dan Saudara Hamzah Marwan adalah satu cubaan yang cukup berani dan optimis. Kalau dahulu saya dan saudara Taqiuddin Takril pernah tampil menjadi wakil tunggal suara Al-Azhar dalam barisan kepimpinan AJKT dengan tiket calon popular, tapi mereka kali ini mereka dengan tiket sistem pencalonan yang benar-benar mencabar kemampuan mereka untuk membuktikan kepada seluruh warga PERUBATAN di segenap Mesir bahawa mereka adalah yang terbaik untuk memegang tampuk PERUBATAN. Pembawaan manifesto yang cuba di bawa oleh setiap calon dilihat sebagai impian mereka yang cukup tinggi bukan sahaja untuk membawa suara daripada Al-Azhar bahkan cuba membawa nafas-nafas baru dalam PERUBATAN.
Ya! ini bukan angan-angan kosong. Cukuplah saya nyatakan bahawa saat saya bermula dalam PERUBATAN, saya yakin suara dan kudrat saya bukan tunggal. Hanya perlukan ruang dan masa untuk masyarakat PERUBATAN di Al-Azhar untuk membina kematangan mereka dalam mencorak pembawakan yang tersendiri sebagai ahli PERUBATAN yang komited pada suatu hari nanti. Nah! sekaranglah masanya. Saya pernah memulakan langkah, sekarang calon daripada Al-Azhar perlu diberikan ruang dan peluang untuk membuktikan kredibiliti dan kemampuan mereka sebagai penerus kesinambungan kami (merangkap kempen untuk saudari Aimi Athirah=).

Saya menanti-nanti kemenangan besar calon-calon Al-Azhar pada pilihanraya kali ini. Ini bukan dasar racist, asobiyah atau yang sama angkatan dengannya. Tapi, inilah bukti kebersamaan ahli PERUBATAN seanteronya. Kalian perlu percaya dan belajar untuk percaya. Sinar-sinar bintang di Al-Azhar dan Ainshams perlu digilap. Bahkan tidak keterlaluan saya menyatakan bahawa bintang-bintang di sana mungkin lebih hebat sinarnya.

Apa lagi SAHAM kita?

Jangan lupa, saya dan anda ada SAHAM di sana. Ya, saham yang bakal dinilai oleh ALLAH SWT di mizan kelak. Kalau mereka yang menjadi calon menyumbang saham dengan menandatangan persetujuan dengan pihak pencadang dan penyokong untuk menjadi calon AJKT PERUBATAN. Pihak JPP pula melaburkan saham sebagai badan bebas yang menanggung amanah sebagai pelaksana pilihanraya PERUBATAN. Kita bagaimana?Mahu terus menjadi pemerhati yang pipih? Tidak berganjak dan hanya berpeluk tubuh melihat nasib PERUBATAN diperjudikan? Oh, malanglah andai anda punya pemikiran begitu.

Mungkin kalian lupa dengan mafhum hadis BAGINDA RAsulullah SAW yang enggan mengakui mereka yang tidak mempedulikan urusan kaum muslimin itu sebagai sebahagian daripada umat Baginda SAW. Pasti! Jemari anda yang begitu sempurna itu ada tanggungjawabnya untuk masa hadapan PERUBATAN. Jangan kalian memandang enteng. Jangan kalian jadi manusia yang sumbing! Sumbing amanahnya, dan sumbing peranannya sebagai hamba dan khalifah. Jadi, apa lagi saham kita? Apa lagi, turunlah kalian pergi MENGUNDI! Istikhorahlah pada tuhan dengan sebaik-baik sandaran.

Pangkahan anda pada kertas undian menentukan siapa pemimpin kalian kelak. Bahkan kudrat kaki kalian yang mengejar bas ke ARMA, kebas sendi kalian yang meredah dingin musim sejuk ini, pasti tidak sia-sia dengan amanah yang akan kalian tunaikan dengan memangkah CALON YANG TERMAKTUB pilihannya sejak di LUH MAHFUZ lagi.

Kalian, sahabat seperjuangan di Al-Azhar,
Bukan saya menuntut pada kalian untuk membuktikan pada seluruh masyarakat PERUBATAN bahawa kalian adalah anggota PERUBATAN yang bertanggungjawab dan proaktif sebagai ahli, tapi saya menuntut untuk kita sama-sama menanggung amanah agung ALLAH SWT dan menunaikan hak kita selaku azhar-azhariah. Amanah kita jauh lebih besar daripada mereka di luar sana. Tidak perlu saya nyata apa amanahnya, kalian sendiri mampu mencerna dan menghadam apa TUGAS KITA! Sanggupkah kalian membawa gedung amalan kalian yang campung hanya gara-gara kegagalan kalian melangsaikan tugasan untuk menjadi pemilih barisan kepimpinan atau lebih tepatnya sebagai PENGUNDI pada sesi pilihanraya kali ini?

Saya percaya, bukan demikian peribadi kalian. Saya juga yakin, kalian pasti akan menjungjung tinggi peribadi mulia seorang mahasiswa Al-Azhar. Kita bukan sendiri di Al-Azhar, umat PERUBATAN menanti kita menjadi agen perubahan. Andai ahli PERUBATAN di universiti dan cawangan lain bermati-matian mencari usaha kesatuan dan kebersamaan dengan kita di Al-Azhar, mengapa kita menjadi buta hati dengan menolak segala usaha dan niat suci ini? Dayuskah kita membiarkan orang lain membanting tulang memperjuangkan hak kita, sedangkan kita hanya membuta dan sekadar menjadi enau yang melepaskan pucuk masing-masing. Saya kira anda cukup pintar malah lebih bijaksana.

Saya berasa beruntung menjadi sebahagian daripada kalian dengan segala keunikan yang kalian miliki di Al-Azhar. Moga-moga mata hati kita sentiasa suci untuk memberi sesuatu pada ummah. Ayuh kalian! Andai tempoh hari di MTK kalian berjaya membuktikan sikap kalian yang begitu positif terhadap tanggungjawab terhadap hidup berkomuniti, teruskanlah langkah kalian. PERKASAKAN keyakinan kalian pada kemampuan PERUBATAN untuk terus menjadi medan penyatuan antara kita.

PENDEK KATA, BAWALAH HATI DAN JIWA anda yang benar-benar ikhlas untuk turun MENGUNDI pada 24 DISEMBER 2010 ini!

Saya menanti kalian!

*nota kaki:
1)sama-sama bermunajat dan solat hajat untuk kelancaran perjalanan Hari Pengundian dan kemenangan berpihak pada calon-calon yang benar-benar mendapat restu di Luh Mahfuz. Amiiin Ya Rabbal 'Alamin.
2) Buah Tangan untuk AHLI PERUBATAN sempena musim sejuk ini: PERUBATAN Winter Carnical (PWtC)~
Jangan Lepaskan peluang keberlianan INI!!!=)
3) kempen saya untuk anda~

PANTUN BERKERAT-KERAT::..

:::.. 1

ini teman sekerja dan sehati,
walau jauh dipisahkan oleh tembok universiti,
ikatan persaudaraan jauh merentas di sudut sanubari,
aisyah & humairah pilihan untuk mengundi!

::.. 2

jalan-jalan pergi perigi,
jumpa ikan berwarna warni,
siapa dia pilihan bertuah kami,
dialah anak pak cik TARMIZI (Nihal la tu, sape lagi ~)

[P/S: jangan contohi kemahiran menulis pantun saya, kelak kemahiran sastera anda akan tercampak ke dalam tong sampah atau tersadai di tepi longkang! sekian~]

1 comment:

AnisSufiyah said...

Salam ziarah sahabat..
tersenyum bila baca pantun tu..nk join skali

Dengan izinNya kami bertemu,
Ukhuwah terbina di tanah suci,
Ringan tangannya suka membantu,
Pilihlah HAJAR insan berbudi.

Lama sudah perkenalan kami,
Pelbagai ragam menjadi sebati,
Rajin bekerja penuh dedikasi,
Undi juga FARAHIN Mat Tarmizi.

SELAMAT MENGUNDI 24 DIS~